Firenze

Kínálat - Város nevére kattintva megtekinthetőek az elérhető jegyek.: 

Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze, közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. Az Arno folyó partján végighúzódó, hosszú történelmi múltra visszatekintő város Toszkána régió székhelye és egyben kulturális központja. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező, művész.

Az ókori rómaiak által létrehozott város a középkortól napjainkig fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak számít. A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott Firenze bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította majd 1986-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. 

A belváros szűk kis utcái, a zöldellő Arno folyó, és dombok, valamint a múzeumok és templomok falai számtalan felfedezésre váró kincset tartogatnak az odalátogatók számára. Európa egyik legérdekesebb, és legszebb városában ha rengeteg időt is töltünk, a műalkotások, történelmi emlékek csak egy töredékét láthatjuk. Firenze neve összefonódott a művészettel: az egész város egy hatalmas, élő műalkotás. Firenze a reneszánsz és az opera szülőhelye, a 13. századtól a 16. századig Európa legfontosabb városa volt.

Firenze legfőbb látnivalói a város négy kisebb részre osztható központjában helyezkednek el, amelyeket gyalog könnyű megközelíteni. Ezeknek a részeknek a tájékozódási pontjai a következők: a belváros keleti részét Santa Croce, az északit a San Marco, a nyugatit a Santa Maria Novella és a folyó túloldalán lévő Oltarnót a Palazzo Pitti fémjelzi. Az alábbiakban városrészről városrészre a legfontosabb nevezetességek részletes bemutatása következik.


ÚJ SZABÁLYOK

Az olasz kormány intézkedéseivel összhangban, 2021. augusztus 06-tól a múzeumokba / látnivalókba való belépéshez érvényes EU Covid Certificate / Európai Oltási igazolvány/ "Zöld kártya" szükséges. Ennek hiányában belépésüket megtagadhatják, jegyeikre pedig nem lesz lehetőségük visszatérítést kérni.

Az igazolványnak bizonyítani kell, hogy az utazó:

  • legalább 1 dózis koronavírus elleni védőoltásban részesült vagy
  • 48 órán belül készíttetett negatív PCR vagy gyorsteszt eredménnyel rendelkezikvagy
  • az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átesett a koronavírussal való fertőzőttségen

 

Az olasz kormány által meghozott járványügyi intézkedésekről bővebb tájékoztatást a https://www.dgc.gov.it/web/checose.html weboldalon találhatnak.

EU Covid Certificate / Európai Oltási igazolvány/”zöld kártyával kapcsolatosa információk: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en

A koronavírus járvány miatt Olaszországban több helyszínen is szigorú óvintézkedéseket vezettek be.
Ezen intézkedések helyszínenként változhatnak, de a legtöbb helyen bevezetett rendelkezések az alábbiak:
✅ kötelező a szájat és orrot elfedő arcmaszk viselése
✅ kötelező az egyszer használatos, eldobható kesztyűk viselése
✅ belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő gél használata
✅ belépéskor testhőmérséklet ellenőrzésen eshetnek át, mely során testük hőmérséklete nem haladhatja meg a 37,5 Celsius fokot
✅ a látogatóknak tartaniuk kell az 1,8 méteres távolságot a többi látogatótól
✅ a legtöbb helyen korlátozzák az engedélyezett látogatók számát, emiatt kisebb csúszások és késések előfordulhatnak
✅ amennyiben az olasz törvénykezések változnának, bármely belépési feltételt megváltoztathatják vagy módosíthatják további értesítés nélkül

Ha Ön nem tesz eleget a fent sorolt belépési feltételeknek, belépését megtagadhatják, jegyeire pedig nem lesz lehetősége visszatérítést kérni.

 

 

Terrorellenes óvintézkedések Olaszországban
Egymás után zárják le az olaszországi városok központjait, betontömbökkel, kordonokkal és nagy méretű virágládákkal torlaszolva el a szélesebb utcákat, tengerparti sétányokat, valamint műemlékeket.

Firenze városában nagy kockatestekre emlékeztető, földdel nehezített virágládákat helyeztek el a dóm felé vezető egyik szélesebb sétálóutca közepén. „Próbát” is tartottak a firenzei köztisztasági hivatal egyik kiskamionjával, amely nem tudta elmozdítani vagy fellökni a ládákat, amelyekből továbbiakat állítanak fel a belvárosban.
Betontömbök helyett az „esztétikusabb” virágládák mellett döntöttek, mivel ezek kevésbé rontják a városképet, és szükség esetén könnyebben elmozdíthatók – hangsúlyozta Federico Gianassi, a firenzei önkormányzat biztonsági felelőse.
A barcelonai gázolásos merényletet követően a római belügyminisztérium a biztonsági intézkedések fokozását rendelte el az olasz városokban: a városközpontok lezárását anélkül, hogy ez katonai megszállás vagy vészhelyzet benyomását mutatná.

Forrás: MTI - 2017. augusztus 23. 16:31

Ország: