Róma - Domus Aurea túra

A Domus Aurea (jelentése aranyház) Nero római császár egykori palotája Rómában. A palota építését Nero római császár rendelte el az i.sz. 64-es tűzvész után, A császár palotája köré óriási parkokat építtetett, tavakat és ligeteket létesített, valamint egy állatkertet is. A palota termeit gyöngyházberakással, drágakövekkel díszítette. Az ebédlő mennyezete elefántcsontból készült.
Vespasianus végleg leállította a munkálatokat. A palotához tartozó tavat feltöltette, helyén építtette fel a Colosseumot. A palota műkincsei római szentélyek és nemesek házaiba kerültek. I.sz. 100-ban egy tűzvészben részlegesen elpusztult. Az épület egyes részeinek felhasználásával Traianus császár közfürdőt létesített.

1506-ban szőlőbirtok munkásai találták meg , ekkor fedezték fel ismét a betemetett egykori palotát. A hatóságok segítségével, valamint a helyi művészek – közöttük Michelangelo – közbenjárásával feltárták a romokat. Itt találták meg a híres Laokoón-szoborcsoportot. A szép, színes dekoratív falfestmények is megragadták a művészek képzeletét és mivel úgy vélték, hogy barlangban, grottában találták eme fura figurákat, rajzokat, groteszkeknek (olaszul grottesche) nevezték. A következő évszázadok során a Domus Aurea romjait módszeresen feltárták.

A vezetett látogatás során 15 pontban látogatják meg az épületet. A túrára előzetes foglalás kötelező, és magában foglalja az idegenvezetést.

Tab group

Ország: 

Függőleges fülek